Orientalne przysmaki – daikon

Orientalne przysmaki – daikon

Jest jednym z tych przysmaków, dzięki którym nasza codzienna dieta może nie tylko nabrać wyjątkowego charakteru, ale też stać się dietą znacznie bardziej wartościową. Co zatem warto wiedzieć na temat tak ciekawego dodatku, jakim jest daikon?

Daikon to biała rzodkiew, której obecność coraz częściej uwzględniają przepisy na zdrowe, orientalne dania. W kuchni japońskiej rzodkiew ta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań jednogarnkowych oraz do świeżych surówek. Dlaczego warto sięgać po daikon? Bo włączenie go do diety może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Już przed wiekami w Azji wierzono, że dania z dodatkiem tej rzodkwi mogą pomagać w rozwiązywaniu wielu problemów z trawieniem. Istnieją też przypuszczenia, że dieta z dodatkiem daikonu może zapewniać nam skuteczniejszą ochronę przed chorobami nowotworowymi.

Orientalne przepisy to idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce się cieszyć ciekawym smakiem orientalnych potraw oraz dobrą formą. Regularne sięganie po takie dodatki, jak daikon, z pewnością każdemu z nas wyjdzie na dobre.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *